Sta cookies toe
Deze website maakt gebruik van cookies voor instellingen en andere functionaliteit. U kunt hierover lezen op onze cookie-regeling pagina.

Diagnose primaire focale hyperhidrosis

 

De volgende criteria10 zijn van belang voor het stellen van de diagnose primaire focale hyperhidrosis:

  • focaal, zichtbaar, excessief zweten gedurende meer dan zes maanden zonder aanwijsbare oorzaak
  • minstens twee van de volgende criteria:

- symmetrisch en aan beide kanten zweten van handen en/of oksels

- minimaal 1 'zweetaanval' per week

- tijdens dagelijkse activiteiten wordt het focaal zweten als een handicap ervaren

- het overmatig zweten aan handen en/of oksels begint voor het 25e levensjaar

- overmatig zweten van handen en/of oksels komt in de familie voor

- tijdens het slapen geen last van overmatig zweten van handen en/of oksels

 

Ervaringen

Ervaring van Moniek

Inmiddels ben ik ruim 2 jaar geleden geopereerd aan mijn zweethanden en oksels. Ik heb vanaf baby af aan veel last gehad van overmatig transpireren bij mijn handen, voeten en oksels en daarom leek deze operatie mij een goede behandeling. Ik ben eerst in contact gekomen met dr. Klinkenberg en ben erg goed geholpen door Froukje. De dag van de operatie werd ik goed opgevangen in Delfzijl. Ik voelde geen spanning voor de operatie, hier had ik juist heel veel zin in. Na de operatie merkte ik vrijwel direct dat mijn handen en oksels droog aanvoelden. Continu vroeg ik aan mijn familieleden of ze wilden voelen of het wel écht droog was. De dagen erna had ik erge druk op mijn borst en na een aantal dagen kreeg ik de zogenoemde zweetaanval. Wat betreft de operatie waarvoor ik kwam is het erg geslaagd, maar helaas heb ik veel last van compensatiezweet op mijn rug, benen en af en toe mijn hoofd. Hiervoor gebruik ik oxybutinine, wat soms merkbaar helpt. Hoewel dit vooral zomers vervelend is of met het betreden van uitgaansgelegenheden waarbij de airco niet goed is, heb ik nooit spijt gehad van de operatie. Ik hoop dat op een dag het compensatie zweten toch minder wordt.