- Martine (28, Pesse)

Vorig jaar maart ben ik geopereerd aan mijn ernstige zweethanden. Ik ben nu een jaar verder en dit is het beste jaar tot nu toe. Door de operatie heb ik veel meer dingen kunnen ondernemen, zonder schaamte. Het enige wat ik heb over gehouden aan de operatie zijn de zweet signalen.

Mijn hersenen geven nog altijd de prikkel aan mijn handen dat ze ernstig moeten gaan zweten. Ondanks dat ik donders goed weet dat dit niet meer kan. Maar voor de rest: de beste life changer die ik me had kunnen voorstellen. Voor mijn operatie leefde ik met handdoekjes en handschoenen. Door de handschoenen kon ik schrijven en typen. De handdoekjes had ik nodig om bijvoorbeeld mijn telefoon vast te blijven houden.

Op school en andere sociale evenementen heb ik altijd mijn witte Michael Jackson handschoentjes gedragen zonder schaamte, ondanks dat dit toch erg lastig was.  Toen ik hoorde over de HyperHydrosis Kliniek was ik dan ook meer dan blij om deze, toch wel spannende operatie te ondergaan. Froukje heeft mij meer dan geholpen met verzekeringen, zelfvertrouwen en advies. Hier ben ik haar nog altijd dankbaar voor.

De dag na de operatie was de beste dag ooit. Op die dag kon ik mensen handen schudden zonder schaamte, niet na hoeven te denken hoe ik een deurklink moet vastpakken en een pen werd mijn beste vriend. Eenmaal thuis aangekomen heb ik alle handschoentjes en handdoekjes weg gegooid, om nooit meer na hoeven te denken aan die tijd.