- Evelien (33, Assen)

Zo lang als ik me kan herinneren had ik al last van zweethanden, zweet-oksels en zweet-voeten. Meerdere keren op een dag moest ik me wassen en schone kleding aantrekken. Mensen een hand geven vond ik niet fijn omdat ze altijd zweterig waren en dus vermeed ik dat het liefst. Ook met mijn werk ondervond ik er veel hinder van.

Ik had wel eens wat gehoord over de behandelingen tegen zweet handen en oksels, maar die waren niet doeltreffend. Tot ik vorige zomer in de auto zat en op het nieuws hoorde over de HyperHidrosis Kliniek in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Ik heb daar nadere info van opgezocht en goed nagedacht. Uiteindelijk toch maar de stoute schoenen aangetrokken en contact gezocht met de HyperHidrosis Kliniek. Na een duidelijk en fijn gesprek wist ik dat ik dit wilde doen. Als mijn handen en oksels maar voor de helft minder zouden zweten, dan was ik al blij.

En dan de dag van de operatie. Ik kreeg mijn operatie schort aan en toen werd ik ook al meegenomen voor de operatie. Daar stond een team van artsen klaar om mij te opereren, iedereen was erg aardig. Toen ik wakker gemaakt werd op de recovery was alles al achter de rug. Echt een openbaring en ook ongeloof, want ik voelde dat ik zweet handen kreeg maar er gebeurde niks. Ze bleven droog en met mijn oksels was dat hetzelfde verhaal.

De pijn viel mee. Als ik met regelmaat mijn medicatie maar innam, was het goed te doen. Ik kon wel aan mijn rug vernemen dat die wat pijnlijk was, maar dat zou wel weer over gaan. Het zweten onder mijn oksels is zo veel minder geworden, dat ik van 3 tot 4 keer per dag schone kleren aantrekken, nu de hele dag dezelfde kleren dragen kan. Zweethanden heb ik na de operatie nooit meer gehad!

Ik hoop dat mijn verhaal je helpt om een beslissing te maken. De operatie heeft mijn leven een stuk aangenamer gemaakt. Ik wil Froukje en het hyperhidrosis kliniek team hartelijk bedanken voor het nieuwe leven wat ik heb gekregen