- Dorien (20 jaar, Vriezenveen)

Al van kleins af aan transpireren mijn handen overmatig. Plasjes water lagen er op mijn schoolbankje als ik moest schrijven, of gewoon moest luisteren met de handjes boven tafel. Met tennissen ging nogal eens mijn racket over het net in plaats van de bal. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. Allerlei middeltjes en behandelingen heb ik geprobeerd, maar allemaal zonder resultaat.

Tien jaar geleden las mijn vader over een soortgelijke behandeling als deze. Dit stond toen nog in de kinderschoenen. Dus na lang getwijfeld te hebben, hebben we toch maar besloten daar nog even mee te wachten. Vorig jaar las een familielid van mij een stuk over de HyperHidrosis Kliniek in Groningen. Hij is zelf chirurg en adviseerde mij in eerste instantie niet in mijn lichaam te laten snijden als dat niet nodig is. Hier was ik het volkomen mee eens, maar is voor iemand die hier geen last van heeft, wel voor te stellen hoe vaak je tegen dit 'probleem' aan loopt?

Hij begreep mijn punt en heeft zich verdiept in de behandeling. Uiteindelijk gaf hij groen licht. Hij vertelde me dat de behandeling al dermate vaak is uitgevoerd, dat gesproken kan worden van 'ervaring' en 'deskundig'. Ik had een afspraak gemaakt bij de kliniek en heb me laten voorlichten. Ook de arts kon mij vertellen dat zij de operatie aanzienlijk vaker uitvoeren dan andere artsen in Nederland waardoor de kans op complicaties daarmee ook afneemt.

Thuis aangekomen liet het me niet los; ik ben overstag gegaan en heb me aangemeld voor de operatie. In januari was het dan eindelijk zover. Froukje (mama van de kliniek) stond me al op te wachten bij de receptje van het Martini Ziekenhuis. (Gelukkig, een bekend gezicht!) Ik werd begeleid naar mijn kamer en vanaf toen ging het eigenlijk allemaal heel snel. 'Operatiejurkje' aan, nog een paar laatste testjes en gaan met die banaan.

Ik had een hele lieve verpleegkundige die me op mijn gemak probeerde te stellen. Zij bracht me naar de operatiezaal samen met een collega. Ik maakte kennis met het team wat de ingreep zou gaan uitvoeren. Ze waren allemaal erg vriendelijk en relaxt en ook zij stelden mij enorm op m'n gemak. Binnen een uur na binnenkomst in het ziekenhuis zat de ingreep er al weer op.

Ik werd wakker in de uitslaapzaal, waar de anesthesist al bij mijn bed zat. Ook hij stelde me direct op mijn gemak en vroeg of ik pijn had. Ik had geen pijn en omdat ik even moest wachten op het röntgenapparaat voor de longfoto, kon ik even rustig wakker worden. En wie stond daar weer; Froukje! Ze vroeg direct of m'n handen droog waren. Yes, ze zijn droog! Al voelde het alsof ze ieder moment weer konden gaan zweten (dat is normaal).

De rest van de dag merkte ik dat ik wel iets meer moeite moest doen om rustig door te ademen, en bewegen was ook een beetje gevoelig. Maar op een schaal van 0-10 gaf ik de 'pijn' een 1. Gedurende de dag kwamen Froukje en de verpleegkundige kijken hoe het met me ging, maar er waren geen bijzonderheden. Ook de chirurg kwam nog even langs om te vragen hoe het met me ging, maar eigenlijk had ik hem niks anders te vertellen dan hem te bedanken!

Omdat ik me zo goed voelde wilde ik eigenlijk wel maar huis! Dit was niet wat zij voor ogen hadden; een nachtje blijven is toch wel verstandig na zo'n ingreep. Ik heb dus maar braaf geluisterd en heb de verpleegkundigen nog een nachtje gezelschap gehouden. Ook de nacht heb ik geen pijn gehad en na de laatste check-up de volgende ochtend mocht ik naar huis. Ik merkte dat ik, door me meer te bewegen, sneller buiten adem was. Ook was ik een beetje moe (je slaapt toch niet goed in een ziekenhuis) en lag mijn concentratievermogen wat lager. Bij het opstaan was ik af en toe wat duizelig van de pijnstillers, maar als dat alles is.....

Ik ben nu een half weekje verder en ik heb het gevoel dat ik weer aan het werk kan. Ik voel me goed, mijn handen zijn droog en de wondjes voel ik nauwelijks meer. Mijn algehele indruk van de kliniek en zijn medewerkers is professioneel en toch persoonlijk. Een ideale combinatie voor een goede ervaring. Ik kan dit iedereen met hyperhidrosis aan de handen aanraden!